Düşük Kaliteli İçerikleri Kaldırarak SEO Performansınızı İyileştirin

SEO'da Yeni Dönem : Less Is More

İçerik ve SEO hakkında düşündüğünüzde, her zaman yeni içerik oluşturmaya odaklanmayın. Mevcut içeriklerinizin web sitenizin SEO performansı üzerindeki etkilerine de bakın.

Çelişkili gelse de, sıralamanız düşük kaliteli içeriği kaldırdıktan sonra çok iyi bir şekilde gelişebilir. “İçerik Bakımı” adını verebileceğimiz yöntem önümüzdeki dönemde önemini daha da artıracak.

İçerik Bakımı Nedir?

İçerik Bakımı, bir ağacın budamasına çok benzer. Ölü dalları ve yaprakları kaldırarak ağacın genel sağlığını artırıp ve büyümeyi ağacın sağlıklı bölgelerine yönlendirmek gibi İçerik Bakımı da bir web sitesinin ölü içeriklerinin güncellenmesini veya kaldırılmasını içerir. Bu işlem web sitesinin, genel sağlığını artırır ve olabildiğince iyi performans göstermesini sağlar.

Peki ne tür içerikler ölü içerik olarak kabul edilir?

Cevap: Kullanışlılığını ve değerini kaybetmiş ve potansiyel olarak zararlı tavsiyeler içeren içerikler.

Bakım gerektiren içerik örnekleri:
  • Eski bilgiler içeren sayfalar
  • Trafiğe veya bağlantıya sahip olmayan sayfalar
  • Tekrarlanan içerikli sayfalar

Üç nedenden dolayı bu işleme önem vermelisiniz:
  • Daha iyi genel kalite: Herhangi bir değer katmayan içeriği kaldırarak, içeriklerinizin genel kalitesini artırırsınız.
  • Tarama bütçesinin harcanması: Arama motoru tarayıcılarının tarama bütçenizi, web sitenizin SEO performansı için gerçekten önemli olan sayfalarına harcamasını sağlarsınız.
  • Daha iyi kullanıcı deneyimi: Kullanıcı deneyiminin arama motorları için giderek daha önemli hale geldiği bu dönemde ziyaretçileriniz için iyi bir kullanıcı deneyimi sağlarsınız.


1.Not : Bu uygulama özellikle daha büyük web siteleri için önemli olsa da, küçük web siteleri için de önerilir. Web sitenizin boyutu ne olursa olsun, ziyaretçilerinizin her zaman güncel ve yararlı bilgiler bulmasını sağlamalısınız.

2.Not: İçerik bakımı sürekli yapılmalıdır. Aylık olarak gerçekleştirdiğiniz görev listesinin bir parçası olmalıdır.

1.000 sayfaya kadar olan web siteleri için 6 ayda bir, daha büyük web siteleri için 3 ayda bir İçerik Bakımı yapılmasında fayda var.

Dilerseniz gelin hemen İçerik Bakımı’nı nasıl uygulayabileceğinize bakalım:

İçerik Bakımı Süreci

Süreç 3 aşamadan oluşmaktadır:
  1. İçerik Envanteri - Tüm içeriğinize genel bir bakış
  2. İçerik Denetimi - İçeriğinizin performansını değerlendirmek
  3. İçeriğiniz Hakkında Karar Verme - Düşük performanslı içerikle ne yapacağınıza karar vermek. İçeriği kaldırmanın dışında seçenekler de var.

1. Adım: İçerik Envanteri

İçerik envanteri sırasında, tüm içeriklerinizin tam listesini yapın.

Not: Resimler, videolar ve PDF dosyalarını da eklemeyi unutmayın!

Her bir içerik için aşağıdaki bilgileri doldurun:
  • Bu içerikle başarmak istediğiniz hedef (ler)
  • Hedef kitlesi
  • Sıralanması gereken arama sorguları
Bunlar bir sonraki adım için yardımcı olacaktır.

2.Adım: İçerik Denetimi

İçerik denetimi sırasında, içeriğinizin ne kadar iyi performans gösterdiğini kontrol edin.
İçerik envanteri listesini alın ve şunları ekleyin:

  • Genel performans (son 12 aydaki ziyaretler ve dönüşümler)
Sayfalar için, Google Analytics'te trafik ve dönüşüm miktarına bakın. İndirilebilir resimler ve PDF'ler için bağlantı tıklama takibi yapın.

  • Organik performans (son 12 ayın ziyaretleri ve dönüşümleri)
Tüm içerik türleri için (sayfalar, resimler, PDF, video) Google Analytics'te organik ziyaret ve dönüşüm sayılarını bulun.

  • Her bir içeriğe gelen iç bağlantıların ve dış bağlantıların sayısına Search Console'da Bağlantılar raporunda ulaşın.
  • Sosyal medya performansı (son 12 aydaki paylaşma, beğenme ve dönüşümler)
BuzzSumo aracında paylaşma ve beğenme rakamlarına ulaşabilirsiniz. Sosyal kanaldan gelen ziyaretler ve dönüşümleri de, Google Analytics'te bulabilirsiniz.

  • Güncel olmayan bilgiler içerip içermediği kontrolü
Tüm içeriklerinizin güncelliğini kontrol etmeniz gerekir. Google'da bu örnek sorguyu siteniz için yaparak bu kontrolü yapabilirsiniz: site:xyz.com intext:“2018” OR intext:“2017” OR intext:“2016” OR intext:“2015”

3. Adım: İçeriğiniz Hakkında Karar Verme

Denetim sonucu aşağıdaki özelliklere sahip içeriklerinizi seçin:
  • Genel olarak trafik almayan
  • Herhangi bir organik trafik almayan
  • Birkaç iç ve dış bağlantıya sahip
  • Sosyal medya performansı zayıf
  • Eski bilgi sağlayan
Bu özelliklere sahip içerikleri silebilir, geliştirebilir veya indekslenemez hale getirebilirsiniz.

İçeriği Geliştirme

Başlık, meta açıklama ve alt başlıkları elden geçirmek gibi bazı temel SEO işlemleri ile içeriklerinizi yeniden şekillendirebilirsiniz.

İçeriği Kırpma, Güncelleme ve Taşıma

İçeriği kırparak, güncelleyerek ve taşıyarak da(örneğin bir SSS bölümüne) içeriği yeniden kullanabilirsiniz. Ya da bir konudaki farklı içerikleri ayrı ayrı güçsüz içerikler olarak kullanmak yerine bu içerikleri birleştirip güçlü bir sayfa oluşturabilirsiniz.

İçerik eskiyse ancak durması hala faydalıysa, ziyaretçilere en son ne zaman güncellendiğini ve eski bilgiler içerebileceğini söyleyin. Daha güncel kaynaklara sahipseniz, onlara bağlantı verin.

İçeriğin Dizine Eklenemez Hale Getirilmesi

İçeriğin arama motorları için yararsız olduğu, ancak ziyaretçiler için faydalı olduğu durumlar vardır. Örneğin; blog etiketleri. Doğru kullanıldığında, bunlar bir web sitesinde gezinmek için yararlı bir yol sağlarken, sayfaların kendileri SEO açısından bir değer katmazlar.

Aynı içeriğe sahip sayfalar ve PDF dosyalarınız varsa PDF dosyanızın başlığına bir kanonik etiket ekleyerek kopya içerik sorunundan kaçınabilirsiniz.

Eskiyecek İçerikleri Takip Edin

Kesinlikle zamanla eskiyecek içerikleri takip edin ve bunun için güncellemeleri planlayın. Takviminizde bir hatırlatıcı ayarlayabilirsiniz.

Bu tür içeriklere en iyiler listesi, sezon trendleri gibi içerikleri örnek verebiliriz. Çünkü; en iyiler ve sezon trendleri her sene değişiklik gösterir.

Son Sözler

Sağlıklı bir ağaç istiyorsanız, onu düzenli olarak budamalısınız. Ölü dalları ve yaprakları temizlemelisiniz. Bu, ağacın tüm enerjisinin büyümesi gereken dallara ve yapraklara gitmesini sağlar.

Aynı şey web siteniz için de geçerli. Web sitenize de bakım gerekir. Web sitenizin bakımını düzenli olarak yapın ve hedef kitlenize doğru zamanda doğru yerde ulaşın.

Kaynak: İçerik bulutu

Yorum Gönder

0 Yorumlar