Youtube Niş Seçimi ve Önemi

Bu yazımızda Youtube'de odak noktanızı (Niş) seçmenin ardındaki süreçten bahsediyoruz.

The importance of choosing a Youtube niche

Bir niş seçmek kariyer seçmek gibidir. Sevdiğiniz bir şey olursa severek yapar ve daha başarılı olursunuz.

Niş bulmak uzun zaman alan bir süreçtir. 

Öz farkındalık, niyet ve çok fazla düşünmeyi gerektirir.

Niş bulmayı evlilik olarak görün. Evlilikte nasıldır; önce sevgili olursun, yavaş yavaş karşındakini tanıyınca ya ayrılır ya da evliliğe doğru adım atarsın. Niş bulmakta bunun gibidir.

Eğer emin değilseniz kendinize bir niş seçip ilerlemeye çalışın. Ve eğer hoşunuza gitmemeye başladıysa, sevmediğiniz şeyleri anlayın ve ona göre devam edin.

Niş neden bu kadar önemlidir?

Diyelim ki youtube'ye bir çok video atıyorsunuz. Ama bu videoların belli başlı bir konusu yok. Sonuç olarak ne olacak biliyor musunuz? Belki videolarınızı bazıları çok izlenebilir ama yerinizde saymaya devam edersiniz. Çünkü insanlar o çok izlenen videolarınızı izledikten sonra beğense bile sayfanızı ziyaret ettiklerinde, izledikleri videoyla alakasız bir kanal olduğunuzu görüp çıkarlar.

Ama eğer bir niş seçip onun hakkında video yaparsanız, videolarınızı izleyen insanlar kanalınızı ziyaret ettiklerinde bir çok videonuyu izleyecek ve ilgili ise yeni videolar için kanalınıza abone olacaktır.

İnsanlar odak noktası olan kanallara abone oluyorlar. Bir sonraki videoyu merak ettikleri için abone oluyorlar. İçeriğin rastgele olmadığı kanallar, o içeriğe merakı olan, ilgi duyan topluluğu kanalına çekecektir.

Niş'in Youtube Kanalı için artıları

Odaklanmak için tek bir şey seçmek o alanda sizi "güvenilirlik" anlamına gelecektir. Yani siz bir konuya odaklandıktan sonra, bu konu üzerine videolar attığınızda, izleyen kitle sizi bu konu üzerinde uzman olarak görmeye başlayacaktır. 

Eğer belli bir niş konunuz varsa, para kazanmak daha kolay olacaktır. Bunu sadece google reklamları vs olarak görmeyin. Mesela bir oyun kanalı iseniz ve sürekli yeni oyunlar oynuyorsanız, oyun firmalarının odağına girebilir ve onlardan da reklam alabilirsiniz. Veya bir makyaj kanalı iseniz, makyaj ürünü satan firmaların odağına girebilirsiniz gibi...

Bir niş, video fikirleri bulmada daha kolaylık sağlıyor. Ama bir çok konuda karışık videolar atıyorsanız, video fikri bulmanız daha zorlaşacaktır. Düz mantıkla baktığınızda ne alakası var ne kadar konu varsa o kadar fikir bulabilirim diyebilirsiniz. Ama videolarınızı konusu genişledikçe gelecek hafta ne yapacağınızı kestirmek biraz zordur.

Aynı konuyla alakalı videolar üretiyorsanız, sadece videoları izleyen kişilerden alacağınız abonelikler sizi daha yukarılara çıkaracaktır emin olun. Bunu söylüyorum çünkü abone sayısı 1.000.000 olan ama videoları izlenmeyen biri olmak yerine abone sayısı 100.000 olup videoları izlenen biri olmak daha karlı olacağını unutmayın.

Niş bulmada yardımcı olacak sorular

1) İnsanlar senin için ne biliyor?

Çalıştığınız yerde insanlar sizi nasıl tanıyor? Hangi yönlerinizin çok iyi olduğunu söylüyor veya biliyor?

Arkadaşlarınızla bir evde toplandığınızda yemekleri sürekli siz mi yapıyorsunuz veya organizasyonu sürekli siz mi yapıyorsunuz? O zaman bu alanda ilerlemeye, kariyer yapmayı deneyin...

Bazen, insanların sizi tanıdığı şey sizin için mükemmel bir niş olabilir. 

2) Neyin iyi?

Sende iyisin, hatta bazı şeylerde çok iyi olduğunun farkındasın. 

İyi olduğunuz şeyleri sıralayın. İnsanların size, onlara yardım etmeniz için geldikleri şeyleri sıralayın. Çünkü bunlar iyi olduğunuz konular.

İyi olduğunuzu özetlemek, geliştirmekte olduğunuz alanları tanımanıza olanak sağlar. Bir alanda uzmanlığınız varsa, bu başlamak için mükemmel bir yoldur.

3) Neyi veya neleri seviyorsun?

Yaşadığın şeyleri düşün. Hayatını bir düşün. Bazen kendini hayatta hissettiren şeyi yapmak gerçekten çok zor. İnsanlar kendini mutlu eden şeyleri bile bulmakta zorlanabiliyor. 

Elinden gelenin en iyisini yap ve akla ilk gelen şeyleri sırala. Bunların sana gerçekten neşe getirip getirmediğini düşün. Bunu sadece anlık olarak düşünme. İleride yaptıklarını düşündüğünde iyiki de yapmışım diyeceğin şeyleri düşün.

Youtube üzerinde yapacağınız içerikleri düşünmek gerekir, bu çok önemli. Eğer potansiyel olarak yıl boyunca bu konu üzerinde video çekecekseniz, yapacağınız işi sevmeniz gerekiyor.

4) Ne izliyor / dinliyor/ okuyorsunuz?

Ne tür kitaplar okuyorsun? Ne tür müzikler dinliyor veya hangi tür kanalları izliyorsun?

Favori olan kitapları, kanalları ve film vs listeleyin. Bu şeyler, ne tür bir niş seçmeniz gerektiğini gösteren önemli göstergelerdir.

5) Senin hakkında farklı / garip olan şeyler nelerdir?

Diğer insanlardan seni ayıran şey nedir? Mesela herkes eğitimini okulda alırken sen evde özel ders mi aldın? Veya tüm yaşamın boyunca hiç et ürünü tüketmeyen bir vagan mı oldun?

Diyelim ki bir sporcusun ve sürekli olarak spor yapıyorsun. Bu konu üzerinde bilgilendirici bir kanal açabilirsin. Hatta bu sayede etrafında spor yapan bir çok insan toplayabilirsin. Sevdiğin şeyleri yaparak para kazanmak kadar hoş bir şey var mı?

Sonuç

Yukarıda bilgileri gözden geçirdin ve kendi nişini buldun. Bunu kesinleştirmeden önce düşünmen gereken bir kaç şey daha var.

Seçtiğiniz niş doygunlaştı mı?

Bazı nişler, youtube oyun kanalları gibi, çok fazla var. Konunun doygun olması veya çok fazla kanal olması sizin bu konudan vazgeçmenize neden olmasın, ama videolarınızı öne çıkartmak için çok daha fazla çalışmanız gerekeceğini bilmeniz gerekiyor. Videolarınızda yapmacık olmayın, kendiniz olun ve samimi olun, başaracaksınız.

Nişin para kazanabilir mi?

Çoğu kanal fikri para kazanabilir, ancak
  • Ürünleri kullanmanız için videolarınızı destekleyen bir şirketin bulunması
  • Kanalınıza bağlı olarak kendi "karlı işinizi" oluşturmanız gibi etkenlerde vardır.
Nişini seçmeden önce

Nişin Yeterli mi? veya Niş için sen yeterli misin?

Bir oyun kanalı açtığınızı düşünelim. Oyunları güzel oynayabiliyor veya güzel anlatabiliyor musunuz? Bir çok oyun kanalı varken insanlar neden seni izlesin?

Oyunları farklı şekillerde ilgi çekici bir şekilde oynayın. Ya da çok güzel oynadığınız bölümleri vs derleyin gibi.

Söylediğim gibi sadece bir konuya odaklanman göze çarpmaya yardımcı olur. Çok geniş olmayın.

Süreklilik olacak mı?

Seçeceğiniz nişin sürekliliği var mı yoksa gelip geçici bir şey mi? seçeceğiniz nişin devamlılığı önemlidir. Çünkü sürekli bir konu üzerinde video çekeceksiniz ve o konu gündemde değilse veya insanlar ilgisini kaybediyorsa bu izlenmelerinizi fena halde düşürecek ve bir noktadan sonra izlenmeniz kalmayacaktır.

Son söz

Tutkulu olduğun bir konuyu niş olarak seçmek senin için mükemmel olacaktır. Sevdiğin bir şeyi yaparak para kazandığını düşünsene, ne kadar da mükemmel olur değil mi. 

yukarıda anlattıklarımı iyice bir düşün ve ona göre karar ver!

Yorum Gönder

0 Yorumlar