Dünyadan Başarılı İçerik Pazarlaması Örnekleri

Şirketler içerik pazarlamasını başarılı bir şekilde kullanarak etkileşimlerini artırabilir ve bu sayede ürün ve/veya hizmet satışlarında artış elde edebilir. Bu yazıda bunlara örnekler verilmiştir.

Booking.com İçeriklerini Mikro Anlar İçin Optimize Ederek Rezervasyonlarını %27 Artırdı

İnsanlar tavsiye almak istediklerinde genelde mobil cihazları kullanıyorlar ve aşağıdakilere benzer sorgular gerçekleştiriyorlar.

  • O an neyi öğrenmek istiyorlar? - En iyi köpek maması markası nedir?
  • O an nereye gitmek istiyorlar? - En iyi pizzacı nerede?
  • O an ne yapmak istiyorlar?  - Havuçlu keki nasıl pişiririm?
  • O an ne almak istiyorlar?  - Kırmızı etek

Google’a göre, bunlara mikro anlar deniyor ve sorularına anında yanıt bekleyen ve harekete geçmesi muhtemel bu kişileri yakalamak için kendi sektörünüz için mikro anların neler olduğunu bulmanız gerekiyor. Ardından, bu soruları cevaplamak için içerikler oluşturmalısınız, böylece insanlar hareket halindeyken ihtiyaç duydukları bilgilere kolayca ulaşabilirler. Hedef kitlenizi ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için çok sayıda müşteri verisine ve site kullanım verilerine ihtiyacınız olacak.

Booking.com için mikro anları optimize etmek, Airbnb ve Expedia gibi rakiplerle yüzleşmek zorunda kaldıkları ABD pazarına açılma sürecinde önemli bir rol oynadı. Pazarlama iletişimlerinde potansiyel müşterilerin sorularını yanıtlamaya odaklandılar.

Bu çabaların bir sonucu olarak, Booking.com'un ana şirketi olan The Priceline Group, 2014 yılının aynı dönemine kıyasla 2015 yılı sonunda %27 daha fazla oda rezervasyonu elde etti. Şimdi bile, Booking.com hala oldukça alakalı reklamlar yayınlıyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde aramaya uyması için reklam başlıklarını nasıl optimize ettiklerine göz atın:

Booking.com İçeriklerini Mikro Anlar İçin Optimize Ederek Rezervasyonlarını %27 Artırdı

United Capital, Yüksek Performanslı E-postaları Yeni Site İçeriğine Dönüştürerek Haber Büteni Etkileşimini %145 Artırdı

Haber bültenlerini ve diğer e-posta kampanyalarını oluşturmak için uygulayabileceğiniz birçok yaklaşım var.

Bu yaklaşımların en iyilerinden biri, aboneleriniz için orijinal içerik oluşturmak ve hedef kitlenizin ilgi alanlarıyla gereksinimlerine çok uygun konular seçmek.

Örneğin; finansal yaşam yönetimi şirketi United Capital, ilk bültenini hazırlarken hedef kitlelerine diğer yayınlardan içerikler göndermek için üçüncü parti içerik küratörlüğü hizmeti kullandı.


United Capital, Yüksek Performanslı E-postaları Yeni Site İçeriğine Dönüştürerek Haber Büteni Etkileşimini %145 Artırdı

Bültenler finansla ilgili yayınların yanı sıra, bir şekilde şirketin hedef kitlesiyle alakalı olabilecek diğer konulardaki yayınları da içeriyordu.

United Capital, sonraları aday müşteri oluşturma aracı olarak yaklaşımlarını değiştirerek yalnızca abonelerine hitap etmekle kalmayan, aynı zamanda diğer yayınların henüz kapsamadığı finansal konulara da odaklanan orijinal e-posta içerikleri oluşturmaya başladı ve bu işe yaradı.

United Capital, Yüksek Performanslı E-postaları Yeni Site İçeriğine Dönüştürerek Haber Büteni Etkileşimini %145 Artırdı

Daha fazla orijinal içerik ekledikten sonra United Capital, haber bülteni etkileşimlerinde % 145 artış kaydetti.

Ortalama açılma oranı yüzde 21'den yüzde 26'ya, tıklama oranları ise yüzde 10'dan yüzde 17'ye yükseldi.

Siz de bu örnekteki gibi, her bir bültenden aldığınız değeri sitenizde veya blogunuzda yeniden yayınlayarak en üst düzeye çıkarabilir ve yüksek kaliteli içerikle birlikte gelen SEO avantajlarından yararlanabilirsiniz.

İçerik Pazarlaması ile Başlayan ve Milyar Dolarlık Cirolara Uzanan Bir Hikaye: Galanz


1992’de, Çin’de kişi başına düşen gelir 366 dolardı. Bu miktar, Gana’daki gelirden yalnızca 49 dolar düşüktü. Yoksulluğun normal bir olgu olduğu “1922 Çin’inde”, girişimci Liang Zhaoxian mikrodalga fırınlar için bir pazar yarattı ve dünyanın en büyük ev aletleri şirketi olan Galanz'ı kurdu.

Bugün tüm dünyada satılan mikrodalga fırınların neredeyse yarısını Galanz üretiyor. Fakat Liang bu imparatorluğu, Çin’deki düşük ücretleri kullanarak nasıl ihracat yapabileceğine odaklanarak kurmadı. İlk olarak Çin’de bir mikrodalga pazarı yaratmaya yoğunlaştı. Bu, rakiplerinin göremediği bir fırsattı. 1992’de Çin’de yalnızca 200 bin mikrodalga satılmıştı ve bu satışların birçoğu şehirlerde yapılmıştı. Bir mikrodalganın ortalama fiyatı, yaklaşık 3 bin Çin yuanıydı (yani 500 dolar). Bu, çoğu Çin vatandaşının karşılayabileceğinin çok üstünde bir fiyattı. Çinliler, mikrodalgayı genellikle ihtiyaç duymadıkları lüks bir ürün olarak görüyordu. Üreticiler için ise Çin halkı, bu tür bir ürün satın almayı aklından geçirmeyecek kadar fakirdi.

Liang ise farklı bir şey gördü: İnsanlar, içinde ocak olmayan evlerde yaşıyordu. En iyi ihtimalle, oldukça az miktardaki yemeklerini gereğinden fazla ısıtan sıcak elektrikli ocakları vardı. Liang aynı zamanda, küçük ve tıkış tıkış evlerde yaşayan bir kişinin yapmak isteyeceği en son şeyin yemek pişirmek olduğunu da fark etti.
Dolayısıyla geliştirdiği iş modeli, Çin’de bir pazar yaratmaya dayanıyordu. Galanz, diğer birçok üretici gibi ülkenin düşük işgücü ücretlerinden yararlanmış olsa da, şirketin yalnızca düşük maliyetli bir mikrodalga üreticisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Galanz’ın aklında, en başından beri tipik Çinli müşteri yer alıyordu.

Yöneticiler, o müşteriyi başarılı bir şekilde hedef almak için farklı düşünmek zorundaydı. 1990’ların ortalarında, Çin’deki mikrodalga üreticileri için kapasite kullanım oranı yaklaşık yüzde 40’tı. Fakat Galanz’ın fabrikaları 7/24 çalışıyordu. Diğer üreticiler televizyonda reklam yaparken Galanz gazeteleri kullanıyordu: Ürünlerinin nasıl kullanılacağına ve yeni modellere dair bilgiler sunarak “bilgi pazarlamacılığı” yapıyordu. Bu strateji, reklam ve pazarlama maliyetlerini muazzam ölçüde düşürdü; benzer satışlar yapan şirketler, yaklaşık olarak 10 kat daha fazla harcama yapıyordu.

İngilizce yayın yapan popüler gazete China Daily’deki bir makale, daha önce hiç mikrodalga kullanmamış birçok tüketiciye, ürünün kullanımıyla ilgili bilgi verdiği için Galanz’ı takdir etti: “1995 yılında şirket, tüm ülkede mikrodalga fırın kullanımıyla ilgili bilgileri yaygınlaştırdı. 150’den fazla gazetede ‘Mikrodalga Fırın Kullanma Kılavuzu’, ‘Uzmanlar Mikrodalga Fırını Anlatıyor’ ve ‘Mikrodalga Fırında Yapılabilecek Yemekler’ gibi bilgilendirme metinleri yayınladı. “İyi Bir Mikrodalga Fırın Nasıl Seçilir?” gibi kitaplar yayımlamak için neredeyse 1 milyon yuan harcadı (120 bin 481 dolar). Bu çalışmalar, güçlü bir marka farkındalığı yarattı ve Galanz’ın ilk mikrodalga fırınlarını yaklaşık 1,500 yuana satmasını sağladı. Bu, pazardaki diğer mikrodalgaların neredeyse yarı fiyatına karşılık geliyordu.

Galanz'ın bugün 4,5 milyar dolardan fazla ciroya ulaşmasının başlangıcı olan bu hikayenin tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz: Sınır Pazarlarını Fethetmek - Harvard Business Review Türkiye

Death Wish Coffee, Blogu ile Ayda 9000 Kişiye Ulaşıyor


İçerik pazarlaması, trafiğinizi artırmak ve işinizle yakından ilgili konularda otorite oluşturmak için harika bir yol.

Örneğin, dünyanın en güçlü kahvelerini satan bir e-ticaret mağazası olan Death Wish Coffee, kahveyle ilgili konularda içeriklerin yer aldığı bir bloga sahip. Aşağıdaki örnekler gibi:

  • Erken Uyanmanın Yolları
  • Bunlar Gördüğümüz En İyi Kahve Dükkanı İsimleri

Bloglarına göz attığınızda, her sayfanın mağazalarından alışveriş yapmaya yönlendiren bağlantılar içerdiğini görebilirsiniz.

Kenar çubuğunda “Şimdi Satın Alın” bağlantıları var.


Death Wish Coffee, Blogu ile Ayda 9000 Kişiye Ulaşıyor

Blog alt bilgileri, e-ticaret mağazalarının farklı alanlarına bağlantılar içeriyor.



Ayrıca bloglarını e-posta listelerini büyütmek için kullanıyorlar.

Death Wish Coffee, Blogu ile Ayda 9000 Kişiye Ulaşıyor

Bu nedenle, bloglarına yapılan her ziyaret, insanların bir satın alma işlemi yapmalarını veya güncellemelerine abone olmalarını sağlayan birçok fırsat yaratıyor. 

Bir bloga başladığınızda, insanların mağazanızı keşfetmesi için yeni fırsatlar yaratırsınız ve her yeni blog yazısı potansiyel trafik kaynağınız olabilir.

Örneğin, Death Wish Coffee’nin blogundaki içerikler aşağıdaki 3 anahtar kelime için Google'da iyi bir sıralamada yer alıyor.


Death Wish Coffee’nin blogundaki içerikler

Ahrefs, yukarıda sıralanan üç anahtar kelimenin, Death Wish Coffee web sitesine ayda yaklaşık 900 ziyaret getirdiğini tahmin ediyor. 

Ahrefs, bloglarının yalnızca organik arama trafiğinden ayda 9.000'in üzerinde ziyaret alacağını tahmin ediyor. Reklam veya promosyonlara para harcamadan bu kadar trafik almak sizce de harika değil mi?

Tüm anahtar kelimelerin dönüştürme potansiyeli yüksek olmasa da, Death Wish Coffee'yi kahve severlere tanıtmak ve ziyaretçileri zaman içinde müşterilere dönüştürmek için fırsatlar sunuyor.
İçeriğin trafiği artırmasının bir başka yolu da sosyal paylaşım ve Death Wish Coffee, blog içerikleriyle sosyal medyada yüksek paylaşım rakamlarına ulaşıyor.


Death Wish Coffee’nin blogundaki Etkileşimler

Yukarıdaki görselde yer alan bu dört gönderi 14.000'den fazla etkileşimle farkındalık ve trafik oluşturmaya yardımcı olmuş.

Ongoing Operations'ın İçerik Pazarlaması ile Ayda 1 Müşteriden Günde 1 Müşteri Kazanmaya Giden Başarısı


Ongoing Operations‘dan Kirk Drake ekibiyle birlikte bir içerik pazarlaması yolculuğuna çıktı ve ayda 1-2 müşteri kazanan web sitesini günde ortalama 1 müşteri kazanan hale getirdi. Peki, bunu nasıl başardı?

  • Drake, bir düzineden az çalışandan oluşan çekirdek kadrosuyla beyin fırtınası yaparak müşterilerden gelen tüm soruları blog içerikleri için başlıklara dönüştürdü.
  • Daha sonra blog içeriklerini ilgili çalışma arkadaşlarına atadı. Herkes 3 gün boyunca her gün 90 dakika zaman ayırarak blog içerikleri üretti.
  • Her çalışan 3 günlük süre boyunca toplam 4.5 saat harcayarak bu soruları cevapladı ve sonuçta 100'den fazla blog içeriği ortaya çıktı.
Gördüğünüz gibi, bazı insanlar içerik üretmek için yeterli zaman bulamadıkları konusunda bahaneler üretirken, diğerleri bunu gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa yapıyor.

Bu çalışmayla, 6 aydan kısa bir süre içinde Kirk Drake, işini ve endüstrisini değiştirdi. Ayrıca, bu süre zarfında 200'den fazla blog içeriği yayınladı ve ilk e-kitabını da hazırladı.

Dahası şirketi kendi sektöründe uzmanlığıyla bilinir hale geldi.

Siz de kendi içerik pazarlaması başarı hikayenizi yazmaya hazır mısınız?

Kaynak: İçerik Bulutu

Yorum Gönder

0 Yorumlar