Markalaşmada Renk Psikolojisi

Tasarım ilk izlenimdir ve herhangi bir tasarımın en önemli faktörlerinden biri de renktir. Bu yazımızda renklerin önemini anlatıyorum.

Renk seçimleri, eleştirmeler ve kullanım, bir kişinin reklam bir reklam panosunu, bir web sitesinin veya bir kutu gevreği nasıl algıladığını etkileyebilir. Farkında olsun ya da olmasın, renkler duyguları, hisleri ve hatıraları uyandırır ve tasarımcılar bir markanın ideal hedef kitlesine hitap etmek için renkleri seçerken o duygulara dokunurlar. Hayal edebileceğinizden daha fazla psikoloji vardır, bu yüzden bugün zaten bilinçaltı olarak farkında olduğunuz ancak daha önce almamış olabileceğiniz bazı renk ilişkilerini ve verilerini paylaşıyorum.

The Psychology of Color in Branding


Sarı

Sarı, pozitiflik, mutluluk ve sıcaklık için bir renktir. Bu renk dikkat çekicidir (ki bu da taksilerin neden sarı olduğunu açıklar) ve aynı zamanda dikkati gösterebilir (verim işaretleri ve sarı trafik ışıkları). Erkekler genellikle çok hafif kalpli çocuksu bir renk olarak algılamaktadırlar, bu yüzden otomobil üreticileri veya erkek giyim mağazaları için pahalı ürün reklamlarında çok sık görülmemektedir. Sarı da kendiliğinden ve dengesiz olarak görülmektedir.

Mavi

Mavi, güvenilir, sadık ve sakin olarak algılanır. Bu istikrar ve güven mesajı nedeniyle finansal kurumları (IBM, Citibank, Bank of America, Chase) ve sosyal medya siteleri (Facebook, Twitter, LinkedIn) ile popüler bir renk. Mavi aynı zamanda temizlik (su arıtma filtreleri, deterjanlar), hava ve gökyüzü (hava yolları, klimalar), su ve deniz (seyir hatları, şişelenmiş su) ile ilgili ürünleri tanıtmak için popüler bir renktir. Bu renk genellikle restoran logolarında ve gıda ambalajlarında önerilmez çünkü iştahı bastırdığı söylenir. Çalışmalar, mavinin erkeklerin tercih edilen rengi olduğunu göstermiştir.

Yeşil

Yeşil doğanın rengidir. Büyüme, tazelik, sağlık, huzur ve iyileşmeyi sembolize eder. Yeşil ayrıca güvenlik ve denge için güçlü bir duygusallık verir. Daha koyu yeşillikler para, bankacılık ve zenginlik ile yakından ilişkilidir, açık yeşiller ise sakinleştirici etkiye sahiptir.

Mor

Mor, kraliyet, soylu, lüks ve savurganlıkla yakından ilişkilidir. Doğada çok nadir görülen bir renktir ve birçoğu onu yaratıcılık ve gizemle ilişkilendirir. Ayrıca nostalji duygularını karıştırdığı söylenir.

Kırmızı

Kırmızı ateş ve kan rengidir, bu yüzden genellikle enerji, savaş, tehlike ve güç ile ilişkilidir, aynı zamanda genç, cesur, tutku, arzu ve sevgi ile ilişkilidir. Duygusal olarak yoğun bir renk, çok yüksek görünürlük ve genellikle izleyicilerin dikkatini çekmek için kullanılır (kırmızı etiket indirimli satışı ve şimdi satın al 'düğmeleri). Kırmızı da insanların kan basıncını yükseltmek ve iştahı teşvik ettiği bilinmektedir. Lays, KFC, Firitolay, McDonald's gibi gıda endüstrisi markaları tarafından sıklıkla kullanılıyor.

Turuncu

Turuncu kırmızıdan daha az yoğun ama yine de çok fazla dikkat çekiyor; enerjik ve sıcaktır.Aynı zamanda neşeli ve özgüven vericidir. Sarı gibi, turuncu da sevinç, güneş ışığı ve oyunculuğu temsil eder.

Bir araştırmaya göre, bir ürüne ilişkin kararların% 90'ı tamamen renk bazında yapılmıştır. İşletmenizin veya bloğunuzun renklerini seçerken, bu renk psikolojisi temellerini akılda tutarak, bloğunuzun veya işletmenizin renklerini doğru bir şekilde yansıtmanızı sağlamanız akıllıca olacaktır.

Her ne kadar renkler söz konusu olduğunda belirli tercihlerimiz olsa da, genel olarak çizdiğiniz renkleri kullanmaktan ziyade ideal kitlenizi çekecek doğru mesajı veren renkleri kullanmak daha önemlidir. Bloğunuza veya işletmenize erkekleri hitap edecek şekilde markalaştırıyorsanız, "çocuksu" dernekleri nedeniyle sarıdan uzak durmak akıllıca olacaktır. Sağlıkla ilgili bir şey markalıyorsanız, büyüme ve doğaya sahip dernekleri nedeniyle yeşil kullanmayı düşünebilirsiniz. Ve eğer gıda endüstrisindeyseniz, iştahı bastırmaya meyilli olmasından dolayı mavi kullanmaktan kaçınmanız en iyisi olabilir. Göze uyandan çok daha fazla renk var!

Gri

Gri renk denge, sakinlik ve kaliteyi temsil eder. Gözün en rahatladığı renklerde biridir. Alçak gönüllülüğü temsil eder ve uzlaştırıcı ve denge unsuru olan bir renktir. Ciddiyet ve hareketsizliği çağrıştırdığı için diplomatik ve ağır ortamlarda kullanılır. Kullanıldığı ortamlarda bunaltıcı bir havaya neden olabileceği için fazla tercih edilmeyen bir renktir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar