Google Analytics'te Sayfa Değeri Metriği Nasıl Yorumlanır?

Web sitenizdeki dönüşümlerden ve satışlardan önce en sık görüntülenen içeriğiniz (blog yazısı, infografik, video vb) harika bir içeriktir.

Google Analytics'te, bir içeriğin sitenizin gelirine katkısını hesaplamak için kullanılan ölçüm, “Sayfa Değeri” olarak bilinir.

Sayfa Değeri, bir kullanıcının hedef sayfaya gelmeden veya bir e-ticaret işlemini tamamlamadan (ya da her ikisinden) önce ziyaret ettiği bir sayfanın ortalama değeridir. Bu değer, size sitedeki hangi sayfanın sitenizin gelirine daha fazla katkı sağladığına ilişkin bir fikir vermeyi amaçlar. 

İçeriğin bundan sonraki kısmını daha iyi anlayabilmek için Google Analytics'te Sayfa Değeri metriğinin nasıl hesaplandığına buradan göz atın.

Not: Sayfa Değeri'ni ölçmeden önce, şunları ayarlamanız gerekir:

# 1 E-Ticaret İzleme veya Gelişmiş E-Ticaret İzleme

Bir e-ticaret web sitesi işletiyorsanız e-ticaret izlemeniz kesinlikle yinelenen işlem sorunları gibi izleme sorunlarından muaf olmalıdır.

# 2 Hedef Dönüşüm İzleme

Bültene kaydolma, kayıt formu doldurma gibi hedef dönüşüm izlemeniz, izleme sorunlarından tamamen arınmış olmalıdır.

# 3 Hedeflere Doğru Değer Ataması

Örneğin, bir hedef dönüşümü olarak bültene kaydolmaları izliyorsanız, bu kayda parasal bir değer atayın. Genellikle bir bültene kaydolma 1 TL değerindedir. Ancak sizin işiniz özelinde bu değer farklı olabilir.

Şimdi Sayfa Değeri metriğini Google Analytics'te “Kar Endeksi ” raporu ile nasıl analiz edeceğimize geçelim.

Kâr Endeksi Nedir?

Kâr endeksi, web sitenizdeki, dönüşümlerden önce en sık görüntülenen web sayfalarının bir listesidir. Bir başka bir deyişle, web sitenizdeki tüm kârlı sayfaların veri tabanıdır.

Kâr endeksi, web sitenizde en çok satan ürün kalemlerinin envanteri de olabilir. Kâr endeksi oluşturmanın ardındaki fikir, satanı daha fazla satmaktır.

Kârlı içerikler, müşterilerin hayatlarını iyileştirmek için akıllı ve basit çözümler sunarak satın alma davranışını etkileyen içeriklerdir.

İşletmeniz için bir içerik parçası kârlıysa, web sitenizdeki dönüşümleri tetikleme kapasitesine sahip olacaktır.

Aynı zamanda dönüşümlerden önce en sık görüntülenen içeriktir.

Bu nedenle, web sitenizin dönüşüm oranını artırmak için web sitenizde kârlı içerik sayısını artırmanız gerekir.

Neden Kâr Endeksine İhtiyacınız Var?

Kâr endeksi yalnızca dönüşümleri tetikleme kapasitesine sahip web sayfalarını içerdiğinden, kârlı içeriklerin yer aldığı sayfaları web sitenizdeki sayfaların geri kalanından ayırabilir ve yalnızca onları optimize etmeye odaklanarak dönüşümünüzü önemli oranda artırabilirsiniz.

Bu, özellikle binlerce web sayfasına sahip bir web sitesini yönetiyorsanız ve nereden başlayacağınızdan ve neyi optimize edeceğinizden emin değilseniz iyi bir başlangıç olacaktır.

Kâr endeksi, ünlü Pareto İlkesi'ne (80/20 kuralı) dayanmaktadır:
  • Çıktınızın % 80'i, girdilerinizin % 20'sinden geliyor.
  • Satışlarınızın % 80'i, ürünlerinizin % 20'sinden geliyor.
  • Dönüşümlerinizin % 80'i, içerik sayfalarınızın % 20'sinden geliyor.
Yapmanız gereken şey, satışlarınızı ve dönüşümlerinizi artırmak için söz konusu %20’yi bulmak ve bunlara odaklanmak.

Google Analytics’te Kâr Endeksi Raporu Oluşturma

Google Analytics’te kâr endeksi raporu oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin:
  • 1. Adım: Google Analytics görünümünüzde tüm alakalı hedefleri, hedeflerin değerini ve e-ticaret izlemeyi ayarlayın. Aksi takdirde, her bir içerik için 0 TL değerinde bir sayfa görürsünüz ve kâr endeksi raporunuzdan herhangi bir değer elde edemezsiniz.
  • 2. Adım: Herhangi bir veri toplama sorununuz olmadığından ve rastgele değerlere sahip alakasız hedefler belirlemediğinizden emin olun. Bu tür veriler kolayca sayfa değeri metriğini çarpıtabilir.
  • 3. Adım: Şimdi Google Analytics’te yeni bir özel rapor oluşturun, “Kâr Endeksi” olarak adlandırın. Bu özel raporu Google Analytics hesabınıza buradan da yükleyebilirsiniz.
Bu özel rapor aşağıdaki yapılandırmalardan oluşur:
Gogole Analytics özel rapor

Birincil Boyut: ‘Sayfa Yolu Seviyesi 1’

Aşağıya Açılan Boyutlar: ‘Sayfa Yolu Seviyesi 2’, ‘Sayfa Yolu Seviyesi 3’, ‘Sayfa Yolu Seviyesi 4’, ‘Sayfa’.

Metrikler: ‘Sayfa Değeri’, ‘Sayfa Görüntüleme’, ‘Benzersiz Sayfa Görüntüleme’, ‘Ort. Zaman’, ‘Hemen Çıkma Oranı’, ‘Hedef Tamamlama’, ‘Hedef Değeri’, ‘İşlemler’ ve ‘Gelir’.

4. Adım: Özel raporunuzdan gerçekten içerik sayfası olmayan tüm web sayfalarını filtreleyin. Bunu, raporlama arayüzündeki gelişmiş filtreleri kullanarak yapabilirsiniz:
gelişmiş filtreler
gelişmiş filtreler

Örneğin, aşağıdaki sayfaları kâr endeksi raporundan filtreleye bilirsiniz:

  • Ödeme Sayfaları (Bu sayfalar işlemlerden önce daima görüntülenir, bu nedenle sayfa değeri yüksek olacaktır.)
  • Sepete Ekle Sayfaları
  • Sepet Önizleme Sayfaları
  • Satın Alma Geçmişi Sayfaları
  • Oturum kimliklerini, URL'lerini, ziyaretçi kimliklerini ve web sayfalarının içeriğini değiştirmeyen diğer sorgu parametrelerini içeren sayfalar.

5. Adım: Şimdiye dek kar endeksi raporunuza uyguladığınız tüm gelişmiş filtreleri kaydetmek için sağ üstteki Kaydet düğmesini tıklayın:
  • Yeni kaydedilen raporu Kâr Endeksi Raporu olarak adlandırın.
  • Bu şekilde, Kâr Endeksi raporuna bakmanız gerektiğinde gelişmiş filtreler ayarlamanız gerekmez.
  • Daha sonra kaydedilen raporların altında listelenen yeni kaydedilmiş raporu görmelisiniz.

6. Adım: Kâr Endeksi ‘ni tıklayın. Kâr dizinindeki sayfa sayısını not edin.

Bunlar şu anda web sitenizin en kârlı sayfaları. Sayı aynı zamanda kar endeksinin boyutunu da gösterir.

Bunlar, işletmenizin gelirine gerçekten değer katan sayfalardır ve öncelikle bu sayfaları optimize etmeye odaklanmanız gerekir.

Kâr Endeksi'ne Göre Optimizasyon Nasıl Yapılır?

Düşük dönüşüm sağlayan bir web sitesi ile yüksek dönüşüm sağlayan bir web sitesi arasındaki en önemli farklardan biri, sitedeki karlı içeriklerin sayısıdır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu tür içerikleri web sitenizde kar endeksi raporu oluşturarak belirleyebilirsiniz.

Satış ve dönüşümleri artırmak için içeriklerinizi kâr endeksi ile optimize etmek için aşağıdaki stratejileri takip edin:

# 1 Sayfa değeri yüksek ancak sayfa görünümü düşük sayfalara daha fazla trafik gönderin

Sayfa değeri yüksek olan web sayfaları, dönüşüm ve/veya satış işlemlerinden önce sıkça görüntülendikleri için web sitenizdeki en kârlı sayfalar arasındadır.

Bu tür sayfalara daha fazla trafik gönderirseniz, web sitesi dönüşüm oranınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.

1. Adım: Kâr endeksi raporunuza gidin.

2. Adım: Sayfa Değeri sütununu azalan düzende sıralayın ve ardından sayfa görüntüleme hacminin düşük, ancak sayfa değerinin yüksek olduğu web sayfalarını arayın.

3. Adım: Kârlı web sayfalarına daha fazla trafik göndermek için aşağıdaki yöntemleri kullanın:
  • 1. Bu sayfalara sık sık web sitenizdeki diğer sayfalardan bağlantı verin.
  • 2. İşletmenizin gelirine katkı sağlamayan tüm web sayfalarını kapatın. Bu, bağlantı değerinin daha önemli sayfalara, yani kârlı sayfalarınıza aktarılmasına yardımcı olabilir.
  • 2. İşletmenizin gelirine katkı sağlamayan tüm web sayfalarını kapatın. Bu, bağlantı değerinin daha önemli sayfalara, yani kârlı sayfalarınıza aktarılmasına yardımcı olabilir.
  • 3. Yalnızca kâr dizininde listelenen sayfaları listeleyen bir site haritası oluşturun ve gönderin. Böylece web sitenizin en kârlı sayfalarının Google tarafından kolayca bulunmasını, taranmasını ve dizine eklenmesini sağlarsınız.
  • 4. Bu sayfaların çoğunun açılış sayfaları gibi davranabilmesi ve normalden daha fazla trafik çekebilmesi için bağlantı kurma yoluyla bu sayfalara geri bağlantı alın. Bu sayfaların dönüşümlerden ve/veya işlemlerden önce en sık görüntülenen sayfalar olduğunu unutmayın. Dolayısıyla, bir açılış sayfası gibi davrandıklarında dönüşüm elde etme olasılığınız birkaç kat artar.
  • 5. Bu sayfaları sürekli güncelleyerek her zaman güncel kalmalarını sağlayın. Google, genelde taze içerik içeren sayfaların sıralamasını artırır.
  • 6. Çoğu kârlı sayfa için (3 ay veya daha uzun bir süre boyunca sürekli olarak yüksek sayfa değeri olan sayfalar), bu sayfalara ana sayfadan ulaşmak için gereken tıklama sayısını (tıklama mesafesi olarak da bilinir) azaltmayı düşünün.

    Gezinme yapınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bu sadece en kârlı sayfalara daha fazla bağlantı değeri iletmekle kalmayacak, aynı zamanda kullanıcıların bu sayfaları kolayca ve en az zamanda bulmasını kolaylaştıracaktır. İnsanlar bu sayfalara ulaştığında, dönüşüm sağlama ihtimalleri yüksektir.
  • 7. Bu sayfaları pazarlama kampanyalarınız için açılış sayfaları olarak kullanın.(SEO, PPC, E-posta, Sosyal Medya vb.)

# 2 Sayfa gösterimlerinin yüksek olduğu ancak sayfa değerinin düşük olduğu sayfaların sayfa değerini artırın

Çok fazla trafik alan ancak sayfa değeri düşük olan web sayfalarının, optimize etmeniz koşuluyla, satış ve dönüşüm üretme potansiyeli yüksektir.

Bu tür web sayfalarının kullanıcı deneyimini iyileştirebilirseniz, web sitesi dönüşüm oranınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.

1. Adım: Kâr endeksi raporunuza gidin, “Sayfa Görüntüleme Sayısı” sütununu azalan düzende sıralayın ve ardından sayfa görüntüleme sayısı çok fazla olan ancak sayfa değeri düşük olan web sayfalarını arayın.

2. Adım: Bu sayfaların sayfa değerini artırmak için aşağıdaki yöntemleri kullanın:

2.1. Sayfaların içeriğini tarayın ve kendinize şu basit soruyu sorun:

  • Bu içerik, müşterilerin hayatını iyileştiren ve aynı zamanda satın alma davranışını etkileyen akıllı ve basit bir çözüm sağlıyor mu?
“Bu içerik benzersiz, güvenilir ve bilgilendirici mi?” gibi soruları sizi aldatabilir. Her ne kadar benzersiz, güvenilir ve bilgilendirici içeriğe sahip olmak iyi olsa da hemen dönüşüm/satışla sonuçlanmaz. Öncelikle ve en önemlisi, içeriğiniz müşterilerinizin satın alma kararlarını etkileyecek şekilde olmalıdır.

Yukarıdaki soruya cevabınız “Hayır” ise içeriğinizi yeniden geliştirmeniz gerekir.

2.2. Sayfaların hemen çıkma oranını azaltın. Hemen çıkma oranını azaltarak, yalnızca kullanıcı deneyimini iyileştirmezsiniz, aynı zamanda dönüşüm oranını da artırabilirsiniz.

2.3. Sayfa düzeyinde anketler, A/B testleri ve çok değişkenli testler yürütün. En iyi açılış sayfası optimizasyon uygulamalarını takip edin.

# 3 Kâr endeksinizin boyutunu artırın

Kâr endeksindeki web sayfalarının sayısı, kar endeksinin büyüklüğüdür.

Kâr endeksinizin büyüklüğü arttıkça, web sitenizde gerçekleştirilen dönüşümlerin/satış işlemlerinin sayısı da artacaktır.

Kâr endeksinizin boyutunu artırmanın iki yolu vardır:
  1. Dönüşüm optimizasyonu yoluyla daha fazla web sayfasını kârlı sayfalara dönüştürerek.
  2. Web sitenizde daha fazla kârlı içerikler geliştirerek.
İçeriklerinizin konusunda uzman içerik üreticileri tarafından üretilmesi, kârlı içerikler oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Herkes internette araştırma yaparak herhangi bir konuyla ilgili içerik geliştirebilir. Ancak uzmanlar tarafından yazılmayan içerikler, internetin kötü/vasat içeriklerle dolmasına neden oluyor.

Göze çarpmak için, profesyonel içerikler sunmanız gerekir. 

Bunun için kendi alanlarında uzman olan insanlara ihtiyacınız var.

Uzmanların yardımı olmadan herhangi bir alanda otorite oluşturmak mümkün değildir. Otorite oluşturmadan da sayfa değerini ve sonuç olarak işletmenizin gelirini artırmak için gereken yüksek kaliteli geri bağlantıları, istenen kullanıcı katılımını ve gösterimini elde edemezsiniz.

Kaynak: İçerik Bulutu

Yorum Gönder

0 Yorumlar